דוריאן
דוריאן
DURIAN
הפרי היחיד בעולם שנאסרה הכנסתו למטוסים ובתי מלון בשל ריחו העז אך יחד עם כך זהו הפרי הנחשק ביותר בדרום מזרח אסיה. סביבו נרקמו אגדות וסיפורים כפרי מעורר אהבה ומגביר און גברי.
אחד מחוקרי הטבע הנודעים בעולם תיאר את הפרי רך כחמאה, מתובל בשקדים, בעל מרקם של גבינה ומתיקות של דובדבן.
דוּריאן (שם מדעי: Durio) הוא סוג של עץ-פרי המשתייך למשפחת החלמיתיים, משפחת-צמחים גדולה אליה משתייכים, בין השאר, ההיביסקוס, הבמיה, הכותנה והטיליה. הפרי נהנה ממעמד תרבותי מיוחד בדרום-מזרח אסיה - בית גידולו המקורי - והוא מכונה שם "מלך הפירות". פרי הדוריאן מאופיין בממדיו הגדולים, בריחו הייחודי, ובקליפתו המכוסה קוצים דוקרניים. מקור השם "דוריאן" במילה המלאית duri, שפירושה "פרי קוצני".
הדוריאן מצוי באופן טבעי באינדונזיה, מלזיה וברוניי. קיימת מחלוקת בנוגע לשאלה האם הדוריאן מצוי באופן טבעי אף בפיליפינים, או שהובא לשם על ידי האדם. הדוריאן גדל באופן טבעי באזורים בהם שורר אקלים טרופי, והוא מפסיק לגדול כאשר הטמפרטורה היומית הממוצעת יורדת מתחת 22 מעלות צלזיוס. אף-על-פי שהדוריאן איננו מצוי באופן טבעי בתאילנד,
הדוריאן מגודל על-די האדם למטרות חקלאיות גם בקמבודיה, לאוס, וייטנאם, מיאנמר, הודו, סרי-לנקה, איי הודו המערבית, פלורידה, הוואי, פפואה ניו גיני, איי פולינזיה, מדגסקר, דרום סין.
ג'קפרויט JACKFRUIT
נחשב לפרי הגדול ביותר בעולם כשפרי עשוי לשקול עד 50 ק"ג. מוצאו בדרום הודו אך הוא מוכר בכל רחבי דרום מזרח אסיה. את הפירות הצעירים מבשלים בחלב קוקוס ומהפרי הגדול והבשל ניתן לההאכיל כפר שלם. את הגרעינים מפצחים לאחר קלייה במי מלח. לחלקים שונים של העץ מייחסים סגולות מרפא ובאי באלי שבאינדונזיה משתמשים בעצה לפיסול וגילוף. טעמו כשל הכלאה בין אננס ומלון.
מלך הפירות - Jack Fruit , שיא בלותו של הפרי כאשר הוא מגיע לגוון כתום.
מנגוסטין (גרסיניה מנגוסטאנה)
Mangosteen (Garcinia mangostana)
המקור העשיר ביותר למשפחה של נוגדי חמצון הנקראים .קסאנתונים התומכים במערכת החיסון ובמערכת הדם.
כאשר טיפות הגשם יורדות על איי דרום מזרח אסיה, סופגים מטעי המנגוסטין את החומרים המזינים של אדמת הג'ונגל העשירה. מרכיבים מזינים אלו יוצרים את אחד הפירות הייחודיים שהתגלו אי פעם. מנגוסטין, הנקרא גם "מלכת הפירות" נחשב ביותר על ידי ילידי איים אלו, לא רק בגלל טעמו אלא בשל תפקידו ברפואה המסורתית. ילידי האיים השתמשו בפרי אקזוטי זה במשך אלפי שנים אך תכונותיו התרפויטיות התגלו רק לאחרונה על ידי מדענים מערביים. מחקרים קליניים מודרניים מאשרים כי מנגוסטין הוא מקור עשיר של נוגדי חמצון (המסייעים לגוף להתגונן מפני נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים1,2) ומכיל מרכיבים אחרים המסייעים לתמוך במערכת החיסון, במערכת הקרדיו-וסקולרית ונותנים לגוף תוספת אנרגיה. מנגוסטין מכיל קבוצה של נוגדי חמצון הנקראים קסאנתונים המסייעים לגוף לבנות מערכת חיסון ומערכת קרדיו-וסקולרית בריאה. הקסאנתונים3 עוררו את תשומת ליבם של המדענים והחוקרים שחקרו כיצד תרכובות אלו תומכות במערכת החיסון, מערכת השלד והעצמות, מערכת העיכול, המוח והעור. פרי המנגוסטין משמש כאחד מהמקורות העשירים ביותר של קסאנתונים.
אגוז קאשו
CASHEW APPLE
כולנו מכירים את האגוז הקטן שצורת ירח לו הנמכר ב"פיצוציות" אך מעטים מכירים את הפרי ממנו מסתלסל האגוז ועוד פחות מכירים את טעמו המופלא של פרי זה, פרי שכנראה הגיע על ידי ספנים פורטוגליים מהאזורים הטרופיים של ברזיל אל דרום מזרח אסיה. הפרי הוא החלק המוכר כאגוז
והפרי המדומה הוא גבעול מעובה הרוכב מעליו, ממנו מייצרים תמציות ארומטיות למיצי פירות.
האגוז נתון בקליפה קשה ומתחת לכל פרי אגוז אחד בלבד.
מפעל הקשיו, קבלת הסבר על יצור הקשיו, זריעת פרי מחוץ לפרי , לכל פרי יש זרע אחד, עבודה בקשיו היא עבודת כפיים , הורדת הקליפה , לכול קשיו יש גודל משלו. בתאילנד מורידים את הקליפה , הפרי עובר תהליך יבוש עד לקבלת קשיו גולמי. לרב הקשיו הוא למאכלים תאים , לבישול או צורות שונות . בזמן הקילוף יש שרף ולכן יש צורך בהגנה על הידיים . הקליפה משמשת ליצור רפידות בלם לרכבים, או יין וריבה – הפרי וקליפתו מנוצלים עד תום. במהלך הקילוף , העבודה ידנית ע"י מכונת לחיצה פשוטה ביותר, מיון הקשיו המתקבל ע"פ גדלים ויש אריזות לכל גודל ואריזה לקליפה.
על העץ קודם כל גדל הקשיו ולאחר מכן הפרי. לעץ דרוש לחות גבוהה וצורך במים, באזור יורד מדי פעם גשם מהצפון וכמות המשקעים גבוהה. בסיום הסיור יש חנות המציעה מבחר של סוגים וטעמים שונים לקשיו, כולל משקה בתוספת סודה מאוד מיוחד וכן הרבה סוגי טעמים של קשיו קלויים בטעמים שונים.





No comments:
Post a Comment